Mitä tarkoitetaan mekaniikkasuunnittelulla?

Nettisivuillamme on useampaankin kertaan mainittu, että Optotec on mekaniikkasuunnitteluun erikoistunut suunnittelutoimisto. Aina silloin tällöin, kun olemme esitelleet palveluitamme asiakkaillemme, on käynyt ilmi, että ”mekaniikkasuunnittelu” ei ole terminä kaikille tuttu. Hyvin yleistä on se, että mekaniikkasuunnittelun luullaan tarkoittavan vain ja ainoastaan koneiden ja/tai niihin liittyvien mekanismien tai mekaanisten osien suunnittelua. Kapeimman määritelmän mukaan asia varmasti onkin näin.  

Laajemman määritelmän mukaan mekaniikkasuunnittelulla voidaan kuitenkin tarkoittaa minkä tahansa tuoteidean prosessointia sellaiseen muotoon, että tuote voidaan valmistaa jollain menetelmällä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuotteelle määritellään ensin konsepti eli perusraamit, jotka toimivat suuntaviivoina suunnittelutyölle: kokoluokka, käytettävät materiaalit, käyttökohteen asettamat vaatimukset, ergonomia jne. Tämän jälkeen tuotteesta suunnitellaan tarkoitukseen sopivalla ohjelmistolla, yleensä ns. CAD-ohjelmistolla, 3D-mallit. 3D-mallien pohjalta luodaan sitten 2D-piirustukset, joista tuotteen valmistaja saa kaikki tuotteen valmistamisessa tarvittavat tiedot mitoista ja materiaaleista aina yksittäisten ruuvien tyyppeihin ja paikkoihin.

Jos mekaniikkasuunnittelua tarkastelee em. laajemman määritelmän mukaan, kuten me Optotecillä teemme, termillä voidaan siis tarkoittaa miltei minkä tahansa käsin kosketeltavan tuotteen (tai sen yksittäisen osan) suunnittelua; olipa suunnittelun kohteena sitten lelu, huonekalu, pahvilaatikko, polkupyörä, keittiötarvikkeet, teollisuusrobotti tai vaikka avaruusalus. Mekaniikkasuunnittelu-sanan sijaan voitaisiinkin vallan hyvin käyttää jotain merkitykseltään hieman läpinäkyvämpää – ja vähemmän harhaanjohtavaa – termiä, kuten vaikkapa ”tuotesuunnittelu”.

Älä siis anna mekaniikka-sanan hämätä, mikäli sinulla on tuoteidea ja pohdit, voisiko Optotec olla sinulle sopiva kumppani tuotteesi suunnitteluun, vaikkei siinä olekaan mitään mekanismeja tai mekaanisia osia. Vastaus on, että ilman muuta voisi ja hyvin todennäköisesti on.

Jaa Somessa

Facebook
Twitter
LinkedIn