Hyvästä tuotteesta vieläkin paremmaksi – Gripfinger-ampumatukipiikin kehitystarina
Oululainen Jouko Komulainen on keksijä, jolle ongelmat ovat vain asioita, joihin ei ole vielä keksitty ratkaisua. Komulaisen keksinnöistä FixFork- golfpallon poimija ja Gripfinger- aseeseen kiinnitettävä tukipiikki ovat harrastusten parissa havaittuihin ongelmiin kehitettyjä ratkaisuja. Molemmat keksinnöt ovat patentoituja myynnissä olevia tuotteita, ja uusia ideoita on luvassa.
Tämän asiakastarinan aiheena on Gripfinger, aseeseen kiinnitettävä tukipiikki, joka tarttuu puun runkoon ja vakauttaa tähtäämistä. Tutummin ampumatukipiikkinä puhuteltava tuote on metsästysaseen lisävarustekiskoon kiinnitettävä tuote, josta saa tarvittaessa käännettyä esiin teräspiikin, jonka voi painaa puun runkoa vasten. Tämä luo uuden tukipisteen aseelle ja tähtäämisestä tulee helppoa, kun ote aseesta on tukeva ja vakaa. Tuotteesta on kehitetty nyt toisen sukupolven versio, jossa on yhdistetty olemassa olevaan ja toimivaan tuotteeseen uusia piirteitä, jotka tekevät tuotteesta monikäyttöisemmän sekä paremmin erilaisiin aseisiin ja kiikaritähtäimiin yhteensopivan.
Optotecilla on ollut ilo olla mukana kehittämässä tästä tuotteesta entistä parempi versio, jossa toiminnallisuus ja monikäyttöisyys korostuvat, tinkimättä kestävyydestä ja laadusta.
Jouko Komulainen esittelee keksintöjään
Idea jalostui nopeasti selkeäksi tuotteeksi
Ampumatukipiikin idea syntyi tarpeesta kehitellä lisätuki aseelle hirvimetsällä ollessa. Ajatus oli, että ase olisi hyvä pystyä tukemaan puuta vasten, jotta painavakin ase pysyisi vakaana metsästäjän kädessä tähtäämisen aikana. Toimiva tapa tämän tuen toteuttamiseen löytyi melko nopeasti, sillä nuorena kilpatasolla ammuntaa harrastanut Komulainen keksi soveltaa sen aikaisesta kilpa-aseesta käytettyä ratkaisua, jossa diopteritähtäin oli asennettu korotuspalojen päälle.
”Aloin pohtia, että voisiko tukipiikki olla korotuspalan tyyppinen lisävarustekiskoon asennettava kappale. Tukipiikin asennuspaikkaa miettiessäni tulin siihen tulokseen, että optimaalinen paikka tukipiikille olisi kiikaritähtäimen alla, sillä se sijaitsee keskellä asetta, missä myös aseen painopiste on, joten tähtäys vakautuu tehokkaasti. Tukipiikki olisi myös helppo asentaa kyseiseen kohtaan”, Komulainen taustoittaa tuoteidean syntyvaiheita.
Sitten mies tarttuikin tuumasta toimeen ja ryhtyi rakentamaan tuotteen prototyyppiä. Ensimmäiset prototyypit Komulainen rakensi käsityökaluilla, kunnes oli löytynyt toiminnan kannalta tärkeimmät mekaaniset piirteet ja tuotteen mittasuhteet. Monta asiaa tuli osata ottaa huomioon, jotta tuote on helppokäyttöinen ja kestävä, mutta riittävän pienikokoinen, jotta se mahtuu kuitenkin kiikaritähtäimen alle.
Toimivan prototyypin kanssa Komulainen lähti hakemaan neuvoja ja tukea keksinnön kehittämiseen oululaisen keksijäyhteisön kautta. Tätä kautta löytyi Optotecin suunnittelija, jonka kanssa ryhdyttiin kehittämään prototyypistä myyntikelpoista tuotetta. Keksijäyhteisön avulla Komulainen sai myös paljon tukea ja neuvoa ampumatukipiikin IPR-asioihin. Kun patenttiasiat oli saatu kuntoon ja tuotteesta oli saatu suunniteltua toimiva ja halutunlainen, Komulainen teetti myyntierän ensimmäisestä Gripfinger-versiosta hyväksi todetun tutun alihankkijan kautta. Alihankkijan kanssa myös hienosäädettiin tuotetta valmistusteknisesti paremmaksi.
Hyvästä paremmaksi
Toimivan tuotteen jatkokehittämisessä on aina omat haasteensa, muun muassa siinä, ettei uusilla ominaisuuksilla vahingossakaan heikennetä jo olemassa olevia toimintoja. Gripfingerin kohdalla erityisesti pieni koko aiheutti haasteita, sillä sekä vanhat että uudet monipuoliseen käyttöön vaadittavat piirteet oli haasteellista saada mahtumaan ja toimimaan yhteen ilman että yksikään piirre vaikuttaisi toiseen. Lisäksi tuotteesta haluttiin tehdä sellainen, että Optilock™-kiikaritähtäimen asennusrenkaat voidaan asentaa tukipiikin rungon päälle.
Aiemmassa versiossa tuotteen kiinnitys lisävarustekiskoon tapahtui yhdellä pultilla, mutta tätä haluttiin saada kestävämmäksi, joten luonnollinen ratkaisu oli kaksi kiinnityspulttia. Näiden kahden kiinnityspultin asentaminen vierekkäin samaan tasoon ei onnistunut tilanpuutteen vuoksi, sillä pultille tarvittava kierrereikä olisi törmännyt piikille tarkoitettuun reikään. Kierrereikien sijaintia testattiin suuntaan jos toiseenkin, kunnes molemmille kiinnityspulteille löytyi sopiva paikka. Verrattuna aiempaan yhden pultin kiinnitystapaan kahden pultin ratkaisu vähensi myös kiinnitettävän kynsiosan taittumista, kun tuote kiristetään lisävarustekiskoon.
Tuotteen pieni koko tarkoitti myös tarkkaa miettimistä valmistustoleranssien suhteen. Osat eivät voi olla liian tiukasti yhteensovitettuja, jotta liikkuvat osat eivät vaadi käyttäjältä liian suurta voimankäyttöä tai työkaluja. Liian suuri väljyys puolestaan vaikuttaisi heikentävästi käyttökokemukseen ja tuotteen kestävyyteen. Lisävarustekiskoon kiinnittämisessä tuli osata ottaa huomioon paitsi kiskon geometria, myös se, että kynsi taittuu aina hiukan kiristyksen vuoksi. Taittuminen johtuu siitä, että kiinnityspulttien halkaisija on aina hieman pienempi kuin kynnessä olevat pulttien asennusreiät.
Keksijä jatkaa keksimistä
Kun Optotec oli saanut hiottua tuotteen yksityiskohdat ja toleranssit kohdilleen sekä laadittua valmistukseen tarvittavat dokumentit, Komulainen sopi valmistuksesta aiemmin hyväksi havaitsemansa alihankkijan kanssa. Valmiit tuotteet saatuaan Komulainen pystyi toteamaan, että tuotteesta saatiin kehitettyä juuri sellainen kuin haluttiinkin.
”Tuotekehitystyön lopputulos on juuri sellainen kuin halusin. Hämmästelen, miten Oulusta löytyy näin paljon kaikenlaista osaamista ja innovatiivisia ihmisiä. Tuntuu että on ammattilaisten käsissä. Yhteistyö Optotecin kanssa on ollut mukavaa ja huoletonta. Innovatiivinen ote työhön ja todella laadukas työnjälki ovat vakuuttaneet minut”, Jouko Komulainen toteaa.
Gripfinger on saanut hyvän vastaanoton metsästäjiltä, ja käyttökokemukset osoittavat tuotteen toimivan juuri niin kuin pitääkin. Gripfinger-tuote on myynnissä muun muassa Kärkkäisellä ja asetarvike.com-verkkokaupassa. Uuden version myynti starttaa toden teolla Ouluhallissa 18.-21.5.2023 järjestettävillä Pohjois-Suomen Erämessuilla, mistä Komulaisen löytää osastolta L 24 toiminimellään Woodclub. Kehitystyö jatkuu vielä lähitulevaisuudessa, jotta tuote pysyy kilpailukykyisenä ja jotta pystytään vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja toiveisiin vieläkin paremmin. Lisäksi Komulaisella on jo mielessä uusia ideoita ja keksintöjä, joita ryhdytään kehittämään, kunhan keksijä nykyisiltä projekteiltaan ehtii.